Von Neumann algebras and free groups

组织者 Organizer:Stefaan Vaes
时间 Time: 周二16:00-17:00,2019-9-10
地点 Venue:清华大学近春园西楼三层报告厅

摘要 Abstract

It is a wide open problem whether the group von Neumann algebras of free groups with a different number of generators are isomorphic or not. However, Sorin Popa and I proved that their probability measure preserving actions never give rise to isomorphic von Neumann algebras. I will sketch the main methods to prove this result.

报告人简介 Profile

Stefaan Vaes教授是比利时鲁汶大学的教授兼分析系主任。他的研究重点是算子代数及其与群理论和遍历理论的联系。2010年,他受邀在国际数学家大会和2016年欧洲数学大会上发表演讲。2015年,他获得了法朗基奖,这是比利时科学界的最高荣誉。2017年春天,他成为剑桥牛顿研究所的罗斯柴尔德研究员。Stefaan Vaes是比利时皇家科学院(KVAB)的成员之一,同时也是《泛函分析》的主编之一。